niedziela, 17 maja 2020

Wycieczka...

 ... ze znajomymi wzdłuż Kosy, od jeziora Czaple. Kosa meandruje, a miejscami powalone dęby tworzą kładki nad nią. Woda czysta. Ciekawych roślin wiele, a my nazbieraliśmy czosnaczka pospolitego na susz, bo zebrany szybko więdnie. Natknęliśmy się również na 4 lisie szczeniaki. Jednego udało się sfotografować. Wrażenie zrobiła aleja żarnowców, które dopiero zaczynają kwitnąć. 




Czosnaczek pospolity to cenna roślina lecznicza. Surowiec zielarski stanowi ziele (z łac. Herba Alliaria), w którego składzie znajdują się duże ilości olejków lotnych zawierających związki siarki i amoniaku. Dodatkowo występują w nim m.in.: aminokwasy (cystyna, metionina, cysteina), garbniki, flawonoidy, fitoncydy, saponiny, glukozynolany (glukotropeolina), glikozydy gorczyczne, glikozydy nasercowe, kwas synapinowy, kwas ferulowy. Roślina stanowi źródło witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu (głównie kwasu askorbinowego i karotenu, tj. prowitaminy A) i składników mineralnych, w tym zwłaszcza wapnia, żelaza oraz fosforu.

Czosnaczek wykazuje działanie dezynfekujące, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, żółciotwórcze, żółciopędne, odtruwające, przeciwreumatyczne. Pobudza krążenie krwi, łagodzi bóle brzucha, biegunki i zaburzenia przemiany materii. Wspomaga oczyszczanie organizm z trujących substancji. Świeże liście i kwiaty parzone w mleku z miodem dają napój o właściwościach wzmacniających, rozgrzewających, wykrztuśnych, który poleca się przy przeziębieniach, osłabieniu, grypie, nieżycie układu oddechowego.
(źródło: internet)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz